5 Sebab Alasan Yang Anda Harus Menggunakan Reka Bentuk Laman Web Responsif Sekarang

Reka Bentuk Laman Web Responsif adalah pendekatan yang mencadangkan reka bentuk dan pembangunan bertindak balas sewajarnya kepada tingkah laku dan persekitaran pengguna berdasarkan platform, saiz skrin serta orientasi. Dengan peningkatan penggunaan peranti mudah alih dan peningkatan populariti telefon bimbit, anda akan melakukan kerosakan yang baik kepada diri sendiri jika tapak web anda tidak direka untuk bertindak balas dan menyesuaikan pada telefon bimbit dan peranti lain. Cara cepat untuk melakukan ini adalah penggunaan reka bentuk web responsif. Ia cepat dan mudah. Ingat: Reka bentuk laman web responsif berbeza dari laman web mesra mudah alih.. Persekitaran mudah alih kelihatan hebat pada peranti mudah alih. Walau bagaimanapun, ia mungkin mempunyai pepijat dan lebih sukar untuk menavigasi bila dilihat pada peranti yang mempunyai resolusi yang lebih tinggi. Terdapat beberapa manfaat menggunakan reka bentuk laman web responsif.

1) Termasuk Trafik Dari Pengguna Bergerak.

Secara tradisinya, perniagaan mengembangkan dua versi satu laman web yang merupakan satu untuk pengguna desktop dan satu lagi adalah untuk pengguna mudah alih. Hari ini, ramai yang masih berbuat demikian. Walau bagaimanapun, dengan penonton cenderung pengguna mudah alih; mempunyai dua versi laman web yang berasingan mengambil lebih banyak masa dan memerlukan amalan penyelenggaraan yang tinggi. Sekarang, anda boleh mempunyai satu reka bentuk laman web responsif yang tersedia untuk semua peranti. Ini pastinya akan memastikan bahawa orang akan tetap sebagai penonton mudah alih anda, mereka juga mungkin ingat untuk melawat laman web anda dalam masa yang lain kerana mereka sedang mencari perkhidmatan yang anda tawarkan.

2) Kos Rendah Dan Penyelenggaraan Laman Web.

Reka bentuk laman web responsif menawarkan kos penyelenggaraan yang lebih rendah jika dibandingkan dengan menjalankan dua versi satu laman web. Walau bagaimanapun, pada mulanya, ia agak mahal. Tetapi, mengurangkan kos dalam mengekalkan dua laman web berasingan akan menambah. Selain itu, ia mengambil sedikit masa untuk persediaan dan agak mudah untuk mengekalkan satu reka bentuk laman web responsif berbanding dua versi laman web yang sama. Ia menyediakan banyak masa untuk anda mendedikasikan ke kawasan perniagaan yang penting.

3) Memberi Pengalaman Pengguna Lancar

Reka bentuk laman web yang tidak responsif mengganggu penampilan sebenar laman web muncul pada peranti seperti mudah alih dan tablet sedangkan penonton desktop mungkin tidak mempunyai masalah untuk melihat tapak web anda. Teks tidak disusun, imej tidak diselaraskan dan pengguna perlu menatal melalui halaman yang tidak berkesudahan untuk mencari maklumat yang mereka perlukan. Ini tidak menyediakan tapak lancar dan lancar. Selepas mengalami apa-apa ‘bencana’, pengguna akan kembali ke laman web anda? -Pecahdengan tidak. Oleh itu, untuk mengelakkan senario tersebut, adalah layak untuk menilai kualiti reka bentuk laman web anda.

“Kehidupan pereka adalah kehidupan bertempur. Berjuang dengan keburukan. Sama seperti doktor melawan penyakit. Bagi kami, penyakit visual adalah apa yang ada di sekeliling kami, dan apa yang kami cuba lakukan ialah menyembuhkannya dengan reka bentuk. “- Disebut oleh Massimo Vignelli

4) Adaptasi Mudah Ke Mana-mana Saiz Skrin.

Ia mempunyai kebolehan menyesuaikan diri dengan mana-mana saiz skrin. Dengan reka bentuk laman web yang responsif, anda akan menuju ke arah persaingan. Kedudukan laman web anda untuk melayan dengan lancar peranti yang digunakan pengguna untuk melayari internet misalnya smartwatches, peranti IoT dan peranti lain.

5) Usaha SEO Anda (Pengoptimuman Enjin Pencarian) Akan Diperbaiki Dengan Reka Bentuk Website Responsif.

Reka bentuk laman web responsif mempunyai potensi kedudukan yang lebih tinggi dalam SERP (halaman hasil enjin carian). Pengalaman pengguna yang fokus dan juga kandungan yang mempunyai kualiti yang tinggi dapat menyemarakkan masa tinggal anda. Oleh itu, membolehkan pengguna bertahan lama. Corak reka bentuk laman web responsif disyorkan oleh Google. Selain itu, ia memberikan pengalaman pengguna yang baik dan juga memperbaiki usaha SEO anda di seluruh platform. Kenal pasti 8 faktor ranking SEO untuk 2017 untuk memastikan laman web anda kelihatan untuk komuniti.  8 SEO ranking factors for 2017 to ensure your website is noticeable for community.

“Google mengesyorkan agar para webmaster mengikut amalan terbaik industri menggunakan reka bentuk web responsif, iaitu menyediakan HTML yang sama untuk semua peranti dan hanya menggunakan pertanyaan media CSS untuk menentukan rendering pada setiap peranti.” Quote from Google

 

Sebagai kesimpulan, mempunyai reka bentuk laman web yang responsif dapat menjimatkan banyak wang, penyelenggaraan masa serta membantu anda untuk mengekalkan lebih banyak pelanggan dalam jangka masa panjang.